top of page

חמישים שנים לאנדרטת הנגב / חמישים שנים לפיסול הציבורי של דני קרוון

 

באר שבע, 2014 - 2016

 

בחודשים אוקטובר 2014 - פברואר 2015 קיימה העיר באר שבע שורה של אירועי תרבות בסימן יובל חמישים שנים לפסל הסביבתי האיקוני - אנדרטת חטיבת הנגב פלמ"ח מאת הפסל דני קרוון (יליד תל אביב 1930, חתן פרס ישראל לפיסול 1977, מתגורר ופועל בתל אביב ובפאריס).

 

תכנית אירועי התרבות כללה:

 

תערוכה במוזאון הנגב לאמנות

בתערוכה שהוקדשה כולה לאנדרטת הנגב הוצגו תהליכי התכנון וההקמה של האנדרטה באמצעות רישומים, תצלומים ומודלים היסטוריים, סדרת תצלומים היסטוריים מאת הצלם יעקב אגור שהוצגו בתערוכה לראשונה, רישומים חדשים ושחזור של עבודות קודמות מאת דני קרוון, אסופה של עבודות אמנות שנוצרו בהשראת האנדרטה או כמחווה לה על ידי יוצרים שונים, סרטים תיעודיים שהופקו במיוחד לרגל התערוכה, מאת יולי כהן ועדי פרוסט, תיעודים שונים הקשורים בתכנון הסביבתי של האנדרטה ובקשר שלה לעיר, ומסמכים היסטוריים הקשורים בייסוד האנדרטה על ידי מפקדי חטיבת הנגב של הפלמ"ח בראשית שנות השישים.

למדריך התערוכה

 

סופשבוע של אירועי תרבות, מפגשים ומופעים באנדרטת הנגב

מוסיקה, אמנות פלסטית, יוגה, שירה, הרצאות ופעילות לכל המשפחה בהפקות מקוריות שנוצרו במיוחד לרגל אירועי היובל לאנדרטת הנגב.

לתוכנייה. 

 

כנס אקדמי בנושא אנדרטת הנגב

הכנס שאירח דוברים מישראל ומחוץ-לארץ, התקיים בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטת בן גוריון.

 

ספר אמנות על אודות אנדרטת הנגב, בהוצאת מרסל

 

 

*

 

יוזמת ואוצרת הפרויקט: עדי אנגלמן, עמותת מרסל לקידום אמנות ותרבות

מנהלת שותפה מטעם סטודיו דני קרוון: נועה קרוון-כהן, מנהלת סטודיו קרוון, פאריס/תל אביב

מנהלת שותפה מטעם מוזאון הנגב לאמנות: ד"ר דליה מנור, מנהלת ואוצרת ראשית מוזאון הנגב לאמנות

עוזר הפקה: אייקה ולקנהורסט, עמותת מרסל לקידום אמנות ותרבות

 

 

*

 

האנדרטה לזכר חללי חטיבת הנגב במלחמת העצמאות אשר ממוקמת בפסגת כתף באר שבע על גבעה הצופה אל העיר, תוכננה ובוצעה על ידי האמן דני קרוון, בין השנים 1962 ו-1968.

האנדרטה המונומנטלית, על אבריה הגיאומטריים העשויים בטון חשוף, נטמעה זה מכבר בנוף הסובב אותה והפכה בעיני רבים לשם נרדף לנגב ולעיר באר שבע.

האנדרטה היא פרויקט הפיסול הסביבתי הראשון המשמעותי של קרוון, פסל מוערך שזכה למוניטין בינלאומי.

פרויקט זה התווה את המשך דרכו האמנותית והיה מקור להשראה לפרויקטים מונומנטליים נוספים שהאמן יצר בארץ ובעולם במרוצת חמישים השנים הבאות (בין השאר: פרויקט כיכר לבנה בפארק וולפסון בתל אביב, פרויקט הגן הנסתר בפארק סאפורו, יפן, הפרויקט המונומנטלי אקס מאז'ור בעיר סרז'י פונטוואז בצרפת,כיכר התרבות בתל אביב ועוד).

האנדרטה משתלבת באופן הרמוני בסביבתה ובשונה מן הפיסול המסורתי היא מזמנת התרחשות בקרב המבקרים בה, ובקרב החי והצומח שסביבה. על שום אלה מוכרת האנדרטה בארץ ובעולם כמבשרת על המגמה הבינלאומית של פיסול סביבתי, ובהתאמה, נמנה דני קרוון, מתכנן האנדרטה, על חלוצי המגמה.

האנדרטה היא מקרה מיוחד של פסל איקוני שזכה למעמד לאומי-ממלכתי מחד, ומאידך - רווי בחוויות אישיות-פרטיות של רבבות האזרחים - באר שבעים ותיירים - שביקרו ומבקרים בו מידי יום, לאורך כל שעות היממה, מיום הקמתו.

 

לקריאה נוספת:

דני קרוון, אנדרטה לחטיבת הנגב פלמ"ח באר שבע, או איך אירוע היסטורי הופך לצורה פלסטית, 2014, מגזין ערב רב (מתוך מדריך התערוכה 50 שנים לאנדרטת הנגב / 50 שנים לפיסול הציבורי של דני קרוון, מוזאון הנגב לאמנות, באר שבע)

 

על התערוכה: 50 שנים לאנדרטת הנגב / 50 שנים לפיסול הציבורי של דני קרוון, אתר מוזאון הנגב לאמנות, באר שבע

 

שני ליטמן, 50 שנה לאנדרטת הנגב: מה סוד קסמה?, מוסף גלריה, הארץ, 29.10.2014

 

מיכאל יעקובסון, מיתוס כבר 50 שנה: זיכרון, אהבה, מוות ובטון באנדרטת חטיבת הנגב, X-net

bottom of page