
סוג הטקסט
פוסט
מקור
פוסט בעמוד הפייסבוק של דניאל שושן
נכתב ב
שנה
2026
תאריך
24 במרץ, 2026
שפת מקור
תרגום
באדיבות
הערות
זכויות
מוגש ברשות פרסום, באדיבות האמן
נמצא באוסף/ים
בשיתוף עם
רוצה לשתף את הדף?
"פינוי", 1936, ספרד, רוברט קאפה
"גרוש", 2026, שטחים כבושים, וואפה
הצילום הזה הוא המחזה של "פירוק של המרחב האנושי". במבט ראשון, הוא מזכיר את הצילומים האפיים של תקופת השפל הגדול בארצות הברית, או צילומי פינוי של רוברט קאפה ממלחמת האזרחים בספרד, אך אין כאן הילה הירואית או תקווה דתית לישועה אין קדושה, יש כאן רק לוגיסטיקה של החורבן.
הקומפוזיציה בנויה סביב הדינמיקה הפרדוקסלית של השלכת שולחן באוויר. השולחן, הסמל האולטימטיבי של הביתיות, המקום שבו משפחה מתגבשת ליחידה חברתית הופך כאן לעצם מעופף, חסר משקל וחסר ערך. זהו רגע שבו החברה הופכת בחזרה לערמה של עצים ומתכות.
העגלה העמוסה לעייפה מזכירה את הפינויים הכפויים של אירופה במאה ה-20 אך הניגוד בין הנוף הפסטורלי, הכמעט תנ"כי שברקע, לבין הפעולה הטכנית של השלכת הרהיטים, מייצר תחושת קור בעצמות.
אם נשווה זאת לצילומים של רוברט קאפה ממלחמת האזרחים בספרד, ניכר הבדל מהותי. אצל קאפה הייתה אידיאולוגיה, הייתה תנועה לעבר עתיד כלשהו. כאן, הדמויות לבושות שחור, פניהן מוסתרות או מופנות, הן פועלות בתוך ריק פוליטי ורגשי. הן לא נראות כלוחמים, אלא כפועלי גירוש.
החפצים, התנור הלבן, והכיסאות השבורים הם הראיות היחידות לכך שהיה כאן פעם ניסיון לקיים חיים בורגניים בסיסיים. בצילום הזה, החפצים נראים עייפים יותר מהאנשים. השולחן המרחף מייצג את ה"לימבו" המצב שבין בית לבין אי-קיום. הוא תלוי באוויר בדיוק כפי שהזהות של האנשים הללו תלויה על בלימה.
הטרגדיה האמיתית בצילום אינה האלימות (שאינה נראית כאן בצורה ישירה), אלא הבנאליות. היכולת של המין האנושי להפוך טרגדיה אנושית לפעולה פיזית פשוטה של העמסת משאית. זהו צילום שמתעד לא רק את הסכסוך הטריטוריאלי, אלא את הניצחון הסופי של האי סדר ואיבוד המשמעת של פורעי החוק על המבנה המשפחתי. השטחים הכבושים הופכים כאן למחסן של רהיטים משומשים בדרך לשומקום.


